Vi startar 2022 på bästa sätt och hälsar Niklas Engvall välkommen till Conoa. Han beskriver sig själv som en infrastruktur-specialist med passion för Linux, k8s och automatisering. Niklas går in i en roll som DevOps-konsult med fokus på container-teknik.
Niklas är 31 år, och bor i Blåsut tillsammans med sambo. Han kommer senast från Iver där han har jobbat i en roll som DevSecOps.
– När Niklas sökte sig till Conoa kände vi direkt att han kommer passa väldigt väl in i teamet. Han har ett genuint intresse för open source och jobbar sedan ett par år med container-teknologin. Dessutom ger han ett väldigt seniort intryck när han pratar om teknik, säger Pär Bergman, konsultchef på Conoa.
Välkommen Niklas. Hur känns det att komma in på Conoa?
– Känns som att året inte hade kunnat starta bättre! Jag har fått ett riktigt fint välkomnande, trots att det blev på distans idag. Vem uppskattar inte att få hem en flyttlåda fylld med Linux-dator, telefon och diverse gadgets? Passar på att lyfta fram att Conoas on-boarding verkar vara ovanligt proffsig!
Kan du berätta lite om din bakgrund inom IT?
– Intresset för datorer och teknik har alltid funnits där, och jag har alltid haft lätt för att förstå hur saker fungerar. När pappa tog hem första Pc:n ägnade jag timmar åt att klicka mig igenom filsystemet, efter det blev det mer och mer avancerat. När det blev dags att plugga valde jag Nackademin där jag fokuserade på Linux och nätverk.
Första IT-jobbet var fem år som Cloud Ops Engineer på Cygate. Nu har jag arbetat på Iver där jag under senare tid har haft fokus på container-teknik, Kubernetes och automatisering.
Hur kommer det sig att du sökte dig till Conoa?
– När jag kände att det var dags för något nytt började jag söka runt efter intressanta bolag. När jag hittade Conoa föll jag ganska direkt för er … sorry, vår nischning mot konsulttjänster inom container-teknik, Linux, open source, automatisering och så vidare. Det är exakt det jag vill jobba med.
Eftersom du söker dig till Conoa gissar vi att just open source ligger dig varmt om hjärtat?
– Absolut. Jag upptäckte Linux och alla fördelar med open source när jag var 12–13 år. Att allt var fritt och att man kunde se koden var väldigt lockande. När tid och ork finns så försöker jag att engagera mig i communityn, och jag är hyfsat aktiv på github där jag har pushat förändringar i ett flertal projekt. Om jag ska lyfta fram ett par projekt som jag gillar lite extra så får det bli Arch Linux och Kubespray. På senare tid har jag också utvecklat en stor förkärlek till Argo CD.
Drömuppdraget framöver?
– Uppdraget jag ska ut på nu kommer bli en riktigt bra start där jag kan fokusera på utveckling av en container-plattform och automatisering. Extra kul att jobba hos en kund där det redan idag finns flera Conoa-konsulter, så att man kommer in i gänget! Framåt hoppas jag få arbeta mer eller mindre fullt ut med containerbaserade-miljöer. Jag tar gärna breda roller där jag får jobba med arkitektur, driva projekten och arbeta hands-on med tekniken.
Fritidsintressen, är det något som finns?
– Teknikintresset är stort, så det blir en hel del data även på fritiden. Men jag har även ett stort intresse för att röra mig i naturen. Till vardags knallar jag gärna runt eller tar en joggingtur i skogen, och nu i somras var vi ett gäng som var och vandrade i Åre. Nästa item att bocka av på todo-listan är inköp av heldämpad downhill cykel.
Sist men inte minst, när plockar du din första Kubernetes-certifiering?
– Haha, tack för den pressen! Allvarligt så ligger det i min plan att delta på Kubernetes Administration-kursen nu i vår, och sen får jag göra ett försök på CKA-certet efter det.
Vi tackar Niklas för intervjun och håller tummarna för att han skaffar en ordentlig hjälm och skydd i samband med cykelköpet. Hjärtligt välkommen Niklas!